Redderiet Nyksund Kulturfabrikk er innstilt til kulturpris i København

0
446

Join us when young engineers, green business and social- and cultural entrepreneurs create sustainable urban innovation.

Slik selger de seg inn, Copenhagen Creative Summit, med storpolitikere i spissen. Dette er en skandinavisk workshop med base i Københavns rådhus og oppover i det danske kulturdepartementet. Copenhagen Creative Summit har som formål å sette fokus på bærekraftig utvikling, og nå er Poul Timo Vrebalovich nominert som en av sju bedrifter fra Norge.

Kulturfabrikken kåret til pris
– Jeg vet ikke hvem som har tipset KPH Awards om meg, men jeg er innstilt i år, det hele skjer helgen 5. oktober. Det kommer sju bedrifter hvert land, fra Sverige, Danmark og Norge, forteller han. Prisen går ut på å kåre den mest bærekraftige av dem. Hele konferansen handler om å samle flest mulig gründere med vekt på både kultur og sosialisering, ”grønne” foretak, kommunikasjonseksperter, politikere og utviklere. Det å skape nettverk for personer som ønsker å jobbe med økologiske og bærekraftige løsninger, står i sentrum.
– Uten noen form for støtte er det dyrt å drive kulturtiltak i det nedlagte fiskeværet, sier Vrebalovich. På Redderiet Nyksund Kulturfabrikk har han arrangert både fortellerfestival og høstustilling som noen av de seneste aktivitetene. Men her har det også vært arrangert musikkfestival.
– Vi har et mål om å kunne vise frem kunst og arrangere festivaler hele året rundt, sier Vrebalovich.

Nytt liv i Nyksund
Nyksund var et av de største fiskesentre på slutten av 1900-tallet. Folk kom fra hele verden for å kjøpe fisk, for å fiske og for å være med i foredlingsprosessen av fisk. På 70-tallet flyttet folk fra Nyksund, før det på tidlig 80-tall skjedde noe spennende. En tysk spesialpedagog fikk hundrevis av ungdommer til å komme til bygda og pusse den opp og restaurere bygningene. På grunn av dette samarbeidet, har Nyksund et spesielt forhold til Berlin, og i dag bor det mange folk i bygda med forskjellig internasjonal bakgrunn. Det nedlagte fiskebruket til Vrebalovich omtales av lokale som noe av det mest spennende tiltaket i Vesterålen. Sortland, byen like ved, er kjent for at en lokal kunstner, Bjørn Elvenes stadig maler byen blå. Hadde det ikke vært for at kommunen ble sterkt engasjert og begynte med blå reguleringer, hadde Elvenes sitt prosjekt med å integrere kunst i arkitektur muligens vært slutt. Men nye politikere har gitt ham tilbake beslutningsretten over de blå fargene og alle er enige om at Sortland har fått identitet som ”Den blå byen”.

Oppussing og restaurering
I det forhenværende fiskeværet Redderiet Nyksund Kulturfabrikk har Vrebalovich pusset opp selve bygget, men mye står igjen. Han vil beholde fabrikken som den er, men med forbedringer slik som isolasjon og bytting av rør i bygget. Men han ser fremgang og er optimist. Han vil gjerne at folk skal kunne bruke fiskeværet om vinteren, komme dit og male, skrive, eller lage musikk, skrive hovedoppgave.
– Jeg drømmer om hvordan det kan bli, sier han. Nå venter han på at det skal avgjøres om et samarbeidsprosjekt med islendinger skal gjennomføres. EU gir nemlig kulturstøtte til prosjekter der tre land samarbeider om et prosjekt.
– Det er spennende å tenke at man kan krysse landegrenser og jobbe med folk ute i verden, lage kunstseminarer, få dem til Nyksund. Jeg vil veldig gjerne sette opp et ”artists in recidence” program, og Redderiet kan for eksempel benyttes til å gi yogakurs, sier han.

Kreative krefter
I København vil Poul Timo Vrebalovich treffe mange mennesker og knytte kontakt med mennesker som driver tilsvarende virksomheter, og København by benytter Copenhagen Creative Summit til å spørre alle de inviterte entreprenørene til å bidra med bærekraftige, kreative ideer i workshops for å hjelpe dem med å lage en bedre by. For å få mer informasjon om KPH Award og publikumsavstemming, kan du se her.