Hedersprisen for god design gikk til…

0
464

Skogen Lund fokuserte på Norsk Designråds 50 års jubileum da hun skulle dele ut hedersprisen for god design under Designdagen 2013.

hovedvinner_Etter en lang rekke premieringer i mange kategorier, trakk hun frem de fremtidsvisjoner grunnleggerne Norsk Eksportråd og Industriforbundet hadde i 1963 da de opprettet Norsk Designcentrum, hvordan hennes forgjengere var inspirert av månelandinger, fremtidstro og oljefunn på norsk sokkel. Den grunnleggende tanken har alltid vært å benytte design til å gjøre norsk industri mer konkurransedyktig i inn- og utland.

– Det var en storhetstid for skandinavisk design og formspråk på 60-tallet, sa hun og understreket at norsk næringsliv har endret seg siden oppstarten frem til det som i dag omfatter arbeidet til Norsk Designråd.

designdagenMye god norsk design
De skal ha heder og ære, alle de tre nominerte til den gjeve Hedersprisen for god design, for innovative prosjekter der oppdragsgivere og designbyråer ser ut til å samarbeide bedre enn noensinne, i alle bar resultatene preg av det. Det oste av både skaperevne og lyst i lokalene til DogA. Prosjektene var godt begrunnet og det var varierte prosjekter som juryen hadde trukket frem i denne klassen. Blant dem var vindmølleprosjektet «Baaster DL 101», som er utviklet av Baaster Wind Technologies og designbyrået Inventas Trondheim as. Reiseappen «Stay.com», som er omtalt i blant annet Forbes og New York Times og til sist, «Paxter», et postkjøretøy utviklet for at postmedarbeidere kan gjøre jobben sin mer effektivt og komfortabelt.

loyds_paxter_posten…og vinneren er
Spenningen var til å ta og føle på da Kristin Skogen Lund rev opp den sorte konvolutten. Vinnerteksten avslørte raskt hvem vinneren var, og jubelen sto høy i taket da designprosjektet «Paxter» postbilen ble utnevnt til vinner, et delt prosjekt mellom Loyds Industri as og Posten Norge as. Loyds Industri og Eker design har utviklet kjøretøyet.

– På vegne av Østfold har vi nå bevist at vi kan design og at vi kan lage svært gode produkter, sier Bård Eker i Eker Design som har studert de postansattes rutiner og arbeidsmåter når de leverer posten ned i minste detalj før designprosessen ble satt i gang. Arbeidet har hans designfirma gjort sammen med designer Ulf Tolfsen i Loyds Industri.

Unge designtalenter
Det var mye god norsk design som ble presentert på Designdagen 2013. Her ble publikum presentert for industridesign, emballasjedesign, tjenestedesign, kles- og konfeksjonsdesign, visuell kommunikasjon og møbeldesign, for å nevne noe. En egen miljøpris ble også delt ut, for å gi oppmerksomhet til designere som tenker på miljø og benytter mindre miljøtruende materialer i sitt design.

Det ble presentert mye spennende i kategorien Unge talenter. Prosjektet «Vipp og Lek!» var gjennomført i lego og prinsippet gikk ut på å bruke emballasjen som den del av leketøyet. «Vipp og Lek!» tok tredjeplassen i Design for alle-klassen, der «Cinsona», en pillekontroll og «Flow», en stikk-kontakt designet slik at kontakten føres inn i støpselet, delte førsteplassen. «Nautical Controls for the Future», et konsollsystem for broen på båter, tok andreplassen. «Designing for Dignity in a Sexual Violence Response System, tok førsteplassen i åpen klasse i konkurransen Unge talenter, og er en oppskrift på hvordan voldtektsofre kan tas imot på en bedre måte.

unge_talenter_allevinnereFremtidsløsninger
– Årets vinnere viser stort samfunnsengasjement og løser både komplekse og hverdagslige problemer med empati og innovasjon. Deres generasjon med designere skal forme de produktene og løsningene vi alle kommer til å bruke i fremtiden, sier juryleder Thea Mehl. Hun er i tillegg prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.