PLNTY KULTUR I JUNI

0
691

23. mai – 15. oktober, Kulturistorisk museum – Orhan Pamuk: The Art of Fiction

Forfatter Orhan Pamuks kritikerroste roman Uskyldighetens museum er både en klassisk kjærlighetshistorie, en hyllest til Istanbul og ikke minst historien om Kemal, som forelsker seg så dypt i Füsun, at han blir besatt av å samle på gjenstander som minner ham om tiden han tilbrakte med henne før skjebnen skilte dem. Gjenstandene spinnes inn i en nostalgisk og sentimental historie som også maler et levende bilde av Istanbul fra syttitallet til begynnelsen av 2000-tallet.

Dette er første utstilling om Nobel-pris forfatteren Orhan Pamuk som belyser hans rolle både som forfatter og som kunster.

Mer om utstillingen her

Les også: Plnty sommerlåter

2. juni – 15. august – Marius Martiniussen / OFF WORLD – Oslo Ø

Maleren Marius Martinussen stiller ut på Oslo Ø frem til 15. august.

Maleren Marius Martinussen jobber med farger og linjer for å skape forførende og elegante overflater – og et kontrollert kaos. Utstillingen hans på Oslo Ø består av abstrakte, fargesterke og presise malerier der linjer, prismer og brytninger blir komposisjonen. Slik organismer oppstår fra én celle som deles og deles igjen for å bli til en komplisert struktur, vokser også har maleriene ut fra denne ene flaten.

Utstillingen på Oslo Ø består av abstrakte, fargesterke og presise malerier der linjer, prismer og brytninger blir komposisjonen.

Marius Martinussen (f. 1978) har en Mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim. Han har hatt en lang rekke separat- og gruppeutstillinger både i Norge og i utlandet. Han er innkjøpt av bl.a. Statoil, Norges Bank, Rederiforbundet og Kulturrådet.

Mer om utstillingen her


8. juni – 25. juni – BOA –Marit Roland – PAPER DRAWING #21

Marit Roland er en Oslo-basert kunstner som arbeider med tegning som stedspesifikke temporære papirskulpturer/installasjoner. Hennes arbeider er en utfordring av tegnebegrepet, hvor hun prioriterer den fysiske og materielle opplevelsen i en performativ og krevende prosess. Roland etablerer en forskyvning av papirets rolle i et tegneunivers. Verkene har tredimensjonal form med skulpturelle trekk, som kunstneren fastholder er tegning.

Les også: Innovasjon i Bakklandet

Roland (f. 1981 Kristiansand) har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Trondheim (2012). Hun har hatt separatutstillinger blant annet på Møre og Romsdal Kunstsenter (2016), Prosjektrom Normanns Stavanger (2014), Museo D`Arte Contemporanea Villa Croce i Genova, Italia (2014), Kristiansand Kunsthall (2013) og på Tromsø Kunstforening (2013). 

Mer om utstillingen her


11. juni – Trondheims største bokloppis

Over 50000 boktitler skal vekk, skriver KIM-senteret i Trondheim. “Vi skal bytte lokaler og tømmer lagrene. Hele brygga blir tilgjengelig.”

Posesalg kr. 100 pr. pose. Enkelt bøker kr. 5 – 20 pr. bok.

Adresse: Kjøpmannsgata 29, Trondheim

Mer om eventet her


13. juni – Byvandring med Oslomuseum – Ammerud: Høyblokker og hellig vann

Bli med på vandring i en sammensatt drabantby. Vi passerer Vesletjern og turen avsluttes i hindutemplet på Ammerud (Norges Hindu Kultur Senter). Ved museumspedagog Marte Marie Ofstad Møtested: Ammerud t-banestasjon

Mer informasjon og program her

9. juni 2017–19. november 2017 – Nasjonalmuseet – Arkitektur

Hvilke byggeoppgaver preger de siste fem årenes norske arkitekturscene? Er det mulig å peke på kjennetegn for norsk arkitektur i dag? På hvilken måte gjenspeiler arkitekturen hovedverdier og utviklingstrekk i samfunnet for øvrig?

Kurator Markus Richter har møysommelig valgt ut arkitekturprosjekter som skal vise et godt mangfold innen moderne arkitektur.

En flytende utleiehytte i havnebassenget i Oslo, bofellesskap med klar sosial og bærekraftig profil, et minnested på Utøya, noen av de største bytransformasjonene i Norges historie, og et besøkssenter for hulemalerier som graver seg inn i landskapet i Lascaux, Frankrike, er bare noe av det kurator Markus Richter har valgt ut til denne omfattende utstillingen.

Mer om utstillingen her

15. juni – Interkulturelt museum – utstillingen Typisk dem 

Vi har fordommer mot folk fra andre kulturer enn vår egen, mot de som er yngre enn oss og de som er eldre, de som er rikere og de som er fattigere. Men hva er fordommer, egentlig? Ligger de i vår natur, eller er de noe vi skaper kulturelt? Er det «systemet» som har ansvaret for fordommene i samfunnet vårt, eller hver enkelt av oss? Kan fordommer være ødeleggende eller farlige?

Gjennom humor, konseptkunst og interaktivitet blir du oppfordret til å dele egne fordommer. Vi spør hvorfor man putter folk i bås og hvilke konsekvenser det kan få for folk rundt oss.

Les også: Virkelighetsfølelser på TV. Refleksjoner.

22. juni – 27. august: Utstillingen Skeivt Uteliv / gayclubbing

Skeivt Uteliv / gayclubbing er en utstilling om skeivt uteliv i Norge i perioden 1950-2017 initiert av Skeivt arkiv i et samarbeid med Kunstplass [10]. Utstillingen vises på Kulturhistorisk Museum UiO i Oslo fra 22 juni til 27 august 2017.  Kuratorene Henriette Stensdal og Vibeke Hermanrud, initiativtakerne bak Kunstplass [10] er ansatt ved Skeivt arkiv og skal kuratere utstillingen, som i hovedsak blir basert på arkivmateriale ved arkivet. Skeivt arkiv er i gang med en innsamlingsprosess i forkant av utstillingen, og håper å få på plass arkivmateriale som kan representere bredden i skeivt uteliv i Norge fra 1950 til idag.

Løpende informasjon om utstillingen finnes på Utstillingens egen Facebookside, Utstillingen Skeivt uteliv.