RESTAURANTEN UNDER

0
1463

For syv år siden fikk en kreativ mann en idé: Å lage verdens største restaurant under vann ved Lindesnes fyr; et av de mest værharde stedene langs Norges kyst.

– Navnet gjenspeiler både arkitekturen som bryter havflaten, men også prosessen, som bryter med tradisjonelle byggetekniske normer. Bygget er dermed intet mindre enn et lite under: Med sine metertykke betongvegger og massive akrylvinduer skal undervannsrestauranten tåle trykk og støt fra hav, bølger, vær og vind – og på veien ned en uværsdag kan du også kjenne sjøsprøyt fra de høye bølgene, forteller Snøhetta om konseptet.

Psykologer er rådført, så vel eksperter innen akustikk og brann. Nofima og Havforskningsinstituttet og flere marinbiologer har laget et internasjonalt undervannslaboratorium som er tilknyttet «Under».

Et gigantisk tverrfaglig prosjekt

«Under» er et gigantisk tverrfaglig prosjekt til over førtifem millioner kroner; fra mat og interiørdesign, til bølgespesialister som har beregnet at restauranten skal tåle hundreårs bølgeprogram (selv om det vil nok riste ørlite under de største og røffeste vær-påkjenningene).

Fargene på de tre nivåene i «Under» speiler også naturens platåer utenfor: Nivå to er Champagnebaren som dupper mellom land og vann, og her er paletten lik strandsonen utenfor det vertikale vinduet: duse skjellfarger, stein og sand.

Psykologer er rådført, så vel eksperter innen akustikk og brann. Nofima og Havforskningsinstituttet og flere marinbiologer har laget et internasjonalt undervannslaboratorium som er tilknyttet «Under», for å optimalisere sikt og gi økt liv til økosystemet. Lys, lyd eller lukt skal få havet til å blomstre foran de spisende gjestene.

– Nå starter byggingen av restauranten i tre og betong i bukta Båly, ti minutter fra Lindesnes fyr – en hyllest til den norske naturen og til Lindesnes og et håp om å trekke turister hit.

Tegningene ble lagt i en skuff

– Dessverre har han som skapte ideen gått bort. Tegningene ble lagt i en skuff noen år, før vi begynte å jobbe med prosjektet igjen i 2014, og trakk inn Snøhetta i 2016 som kom opp ideen med et bredt betongrør som så og si stikker opp fra havet og binder luft og vann sammen, sier Gaute Ubostad, som er medeier i restauranten med broren Stig. Brødrene Ubostad eier også Lindesnes Havhotell, et steinkast unna inngangen til undervannsrestauranten.

Byggingen starter ti minutter fra Lindesnes fyr

– Nå starter byggingen av restauranten i tre og betong i bukta Båly, ti minutter fra Lindesnes fyr – en hyllest til den norske naturen og til Lindesnes og et håp om å trekke turister hit. Alt bygges på en lekter, som senere senkes ned. 2. mars 2019 skal alt være klart for hundre gjester som kan betrakte livet under vann i Skagerak gjennom en enorm vegg av akrylglass mens de spiser mat av høy gastronomisk klasse og det beste fra havet. Det vil bli en helt unik opplevelse! sier Ubostad.

Reisen ned under

Reisen ned under havoverflaten starter nemlig idet du parkerer bilen ved hotellet: En fireminutters gåtur på en opplyst kyststi med informasjon om naturen, fører deg til «Under». Inngangspartiet er en slags rampe, kledd i lokal eik, som vil bli preget av vær og vind med årene.

Deretter går du inn i en garderobe, på nivå med svabergene utenfor. Fargene på de tre nivåene i «Under» speiler også naturens platåer utenfor: Nivå to er Champagne-baren som dupper mellom land og vann, og her er paletten lik strandsonen utenfor det vertikale vinduet: duse skjellfarger, stein og sand. Det siste nivået er på havbunnen; med langbord og flere sittegrupper foran det store panoramavinduet på 11 x 4 meter. Her kan du blant annet nyte trøffeltang – en lokal tangsort som smaker som trøffel.

– Navnet gjenspeiler både arkitekturen som bryter havflaten, men også prosessen, som bryter med tradisjonelle byggetekniske normer. Bygget er dermed intet mindre enn et lite under. Snøhetta

Fargene minner om livet på havbunnen med mørkeblå og mørkegrønne farger inspirert av tang, tare og grov sjø, og varm, mørk eik som står i kontrast til den røffe betongen. Materialvalg er tatt på bakgrunn av estetiske hensyn, men også av hensyn til bærekraft og inneklima. Avansert varmepumpeteknologi er med på å utnytte den stabile temperaturen på havbunnen gjennom hele året.

UNDER: – Kvaliteten på maten og rettene er av høy klasse, så dette blir ikke en lavpriset restaurant, sier Gaute Ubostad.

Bård Breiviks søyler blir med

– Vi skal også flytte den avdøde billedhuggeren Bård Breiviks kjente søyler som nå står på allmenningen i Bergen – og plassere de litt unna «Under». Dermed inngår søylene som en del av revet, og stimulerer til bedre sikt og mer maritimt liv. Forskerne tester også ut å fange og lagre zooplankton, for så å sprøyte det ut igjen ved behov – og fisken vil strømme til matfatet foran øynene på gjestene, forklarer Ubostad.

– Hvordan vil man oppleve de største stormene? Og vil man måtte blåse ut dotter i ørene?

– Det vil bli beregnet så bygningen utligner trykk. Og den skal tåle de mest katastrofale værscenariene. Men gjennom vinduet vil man oppleve havet som herjer under vann, og i et sidevindu som går vertikalt gjennom hele bygget, kan man betrakte at bølgene treffer land. På kvelden vil havbunnen være belyst rundt restauranten.

Den avdøde billedhuggeren Bård Breiviks kjente søyler som nå står på allmenningen i Bergen – skal plasseres litt unna «Under».

Restauranter med akvariumpreg

Det finnes større restauranter i Florida, Fiji, Durban og Maldivene, men disse har mer akvarium-preg. «Under» kan både minne om en bunker fra annen verdenskrig og som en spermhval med gapet ut mot Skagerak.

Gaute Ubostad ler.

– Ja, noen har beskrevet den slik. Først og fremst skal restaurantens form tåle bølgekraften. Utformingen er også inspirert av tyske bunkere og andre betonginstallasjoner som har stått i vær og vind i 75 år.

Å skape og bygge under vann

Hvilke utfordringer er det å skape arkitektur og bygge under vann og i et maritimt rom som sees innenifra?

– «Under» skiller seg fra andre restaurantkonsepter under vann som ligner mer på et akvarium. «Under» er heller en vannkikkert som hviler på havbunnen, forteller Rune Grasdal, prosjektansvarlig i Snøhetta.

Arkitektkontoret forklarer at materialet er ikke tilfeldig, det har også en viktig økologisk funksjon.

Tenk deg et langbord og flere sittegrupper foran det store panoramavinduet på 11 x 4 meter. Her kan du blant annet nyte trøffeltang – en lokal tangsort som smaker som trøffel.

– Ruheten i betongskallet er designet for at blåskjell og natur skal kunne vokse på overflaten, og i løpet av noen år vil blåskjellbestanden danne et kunstig blåskjell-rev som både renser sjøen og naturlig tiltrekker seg livet i havet.

– Hvem er restauranten laget for?

– Kvaliteten på maten og rettene er av høy klasse, så dette blir ikke en lavpriset restaurant. Men vi håper så mange som mulig bestemmer seg for å oppleve noe helt spesielt en gang i livet, håper Gaute Ubostad.